Choď na obsah Choď na menu

Choroby

9. 9. 2011

Nádory

Medzi stále viac sa rozmáhajúce choroby patria nádory. Často krát sa na nádor príde až vtedy, keď nastanú akútne stavy, prejavy ako nechutenstvo, kňučanie, precitlivenosť na niektoré časti tela, prípadne viditeľné hrčky. U psov je jediným možným pokusom o záchranu operácia. Ďalšia možnosť je už len utratenie. Väčšina majiteľov sa však rozhoduje pre operáciu, aby sa aspoň pokúsili svojho miláčika zachrániť. Ja by som urobila to isté. V každom prípade, tak ako u ľudí, aj pes znáša toto ochorenie ťažko a žiaľ, často krát končí uhynutím.

Alergie

U psov sa tiež vyskytujú alergie rôzneho typu, najčastejšie potravinové alergie. Prísť na to, čo psovi škodí v potrave je beh na dlhé trate. Z potravy sa najprv vylučujú najbežnejšie alergény, teda tie, na ktoré sú psy najčastejšie alergickí a potom sa postupne vylučujú ďalšie a ďalšie až kým sa nepríde na to, čo psovi spôsobuje ťažkosti. Prejavy alergie nie sú príjemné, často sa vyskytuje vypadávanie srsti, svrbenie a následné škrabanie sa psa, niekedy sú psy schopné vytrhať si srsť, keď nemôžu svrbenie vydržať. Alergie sa liečia tak ako aj u ľudí – psa držíme ďalej od zdroja jeho alergie, zo stravy sa vylúčia zložky, spôsobujúce alergiu a tiež sa podávajú špeciálne lieky.

Choroby srdca

Pri svojich návštevách veterinárnej ambulancie som si všimla, že častým problém sú aj choroby srdca. Psy sú dýchavičné, priberajú na váhe, pretože sa menej hýbu, a majú rôzne iné prejavy, ktoré by vám vedel lepšie popísať odborník – veterinár.

Problémy s kĺbami

Najznámejším problémom, spojeným s kĺbami je dysplázia. Slovo, ktoré straší všetkých chovateľov i majiteľov psov. Dysplázia totiž neznamená iba to, že PP psa neuchovnia, ale predovšetkým znamená bolesti pre psa. Zjednodušene je to deformácia kĺbu - stav, keď kĺb správne nezapadá do lôžka. Postupne sa u takto postihnutých psov zvykne vytvoriť artritída s prejavmi ako bolestivosť končatín, krívanie, odľahčovanie nôh. V ťažších prípadoch absolútna nehybnosť, neschopnosť hýbať panvovými končatinami. Dysplázia je dedičná, preto sú všetky psy, u ktorých je zistená, vyraďované z chovu. Žiaľ, u psov bez PP nie je možné sledovať stav dysplázie a tak sa vyskytuje medzi zvieratami čoraz častejšie. Existuje niekoľko stupňov dysplázie a je neliečiteľná. Stav psa sa dá len zlepšiť, i to len dočasne. Operácia je možná, ale nie vždy úspešná, a je obmedzená kilami psa – robí sa do cca 15-20 kg váhy psa. Existujú aj iné možnosti, ako psovi pomôcť, väčšinou sa však používa metóda utlmovania bolesti liekmi a podávanie kĺbovej výživy, aby sa zvýšila hybnosť kĺbov.

Problémy so stavcami

Ďalším problémom, patriacim do tejto kapitoly, je problém s kosťami., konkrétne so stavcami. Hovorím z vlastnej skúsenosti – prežila som to so svojím pitbulom. Jedného dňa jednoducho vstal s kňučaním a držal krk tak, aby sa hýbal čo najmenej. Bežala som s ním k veterinárovi a ten mi oznámil, že môj pes má problémy so stavcami.Dozvedela som sa, že liečba neexistuje. Takisto ani presná príčina tohto stavu sa nedá odsledovať. Jediné, čo mohlo pomôcť, bolo držať psa v minimálnom priestore s minimálnym pohybom. No skúste udržať 25 kilového pitbula na uzde, aby sa nehýbal! Spočiatku, keď ho to bolelo, si na seba dával pozor, ale len čo bolesť trochu ustúpila, nezadržal by ho nikto. Nesmel chodiť po schodoch, nesmel sa prudko hýbať - najlepšie vôbec, musel mať jednoducho, ako to lekári nazývajú, kľudový režim. To bola veľmi ťažká úloha vzhľadom na povahu všetkých teriérov, jeho silu a veľkosť. Nosila som ho po schodoch na rukách, venčila ho v čase, kedy nikto nebol vonku, aby sa mi nerozbiehal za psími kamarátmi, krk mal znehybnený uterákom, natuho zviazaným. Kúpila som mu klietku pre psy, presne na jeho veľkosť, aby sa v nej hýbal čo najmenej. Bolo to trápenie pre mňa i pre neho. Najhoršie na tejto ,,diagnóze“ bol fakt, že sa to môže kedykoľvek vrátiť. Ako príklad mi veterinárka uviedla jazvečíka, ktorý mesiace prežil v úzkej bedničke, vyliečil sa, ale v starobe sa tento problém vrátil a pes bol utratený. Môjmu psovi sa stav zlepšil a teraz behá bez problémov.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

mašti - komentár

28. 11. 2011 15:28

máš to pekne ,ja by som tam tolko nenapísala

Rose - Re: komentár

13. 1. 2012 20:00

Mňa to baví. :D